preskoči na sadržaj

Osnovna škola Augusta Cesarca Krapina

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 6. 2011.

Ukupno: 405646
Ovaj mjesec: 262
Ovaj tjedan: 199
Himna škole

Himna naše škole

Koliko je sati?
Oglasna ploča

 

 

Tražilica
 

„Školska knjižnica pruža informacije i spoznaje neophodne za uspješno djelovanje u današnjem društvu koje se sve više zasniva na informacijama i znanju. Školska knjižnica omogućuje učenicima stjecanje vještina za cjeloživotno učenje, razvija njihovu maštu i tako im pomaže da postanu odgovorni građani.“

IFLA-ine i UNESCO-ove smjernice za školske knjižnice

 

Povijest knjižnice:

Škola je sagrađena 1971. g. i do 1978. g. djeluje u sastavu OŠ «Ljudevit Gaj». Početkom srpnja 1978. g. postaje samostalna te mijenja naziv u Osnovna škola Augusta Cesarca. Školska knjižnica postoji i djeluje od početka samostalnog djelovanja škole.

Sve do 1998. g. u školi nije bilo zaposlenog knjižničara, već su se u radu uglavnom izmjenjivale učiteljice hrvatskog jezika. Navedene godine škola dobiva odobrenje za zaposlenje knjižničara na puno radno vrijeme, ali tek od početka 2006. g. školsku knjižnicu vodi diplomirana knjižničarka. Tada je započeta revizija i reinventarizacija cjelokupnog fonda te obrada građe putem novo nabavljenog računalnog programa MetelWin.

Od školske  godine 2007./2008. korisnici građu posuđuju putem računalnog programa, a čitav fond može se pretraživati on-line.

 

 

Knjižnica danas:

Knjižnica je smještena u prizemlju zgrade i sastoji se od dviju prostorija ukupne površine 48 m². Proširena je 2006. g. kada osim prostorije s fondom u slobodnom pristupu dobiva i čitaonicu s 12 čitateljskih mjesta. Prostor čitaonice vrlo je ugodan, opremljen novim namještajem 2008. g., ali nažalost još uvijek nedostatan za realiziranje svih željenih aktivnosti.

Knjižnica ima tri računala s pristupom internetu. Jedno računalo koristi se za potrebe knjižničnog poslovanja, a dva su namijenjena učenicima.

Fond knjižnice obuhvaća više od 5000 svezaka, manju zbirku AV građe, a knjižnica prima 10-tak naslova časopisa.

Školska knjižnica mjesto je  provođenja raznovrsnih aktivnosti. U svrhu poticanja čitanja i informacijske pismenosti organiziraju se radionice, projekti, kvizovi, realiziraju se nastavni satovi. Također aktivno sudjeluje u cjelokupnom kulturnom životu škole organiziranjem književnih susreta, tematskih izložbi, obilježavanjem raznih obljetnica i manifestacija - posebno Mjeseca hrvatske knjige i Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica.

 

 

Vizija za budućnost:

S obzirom da je prostor knjižnice premalen za brojne aktivnosti koje se u njoj provode, želja je u budućnosti prostorno proširiti i opremiti knjižnicu prema knjižničnim standardima te povećati i obogatiti knjižnični fond kako bi i dalje pružala podršku, radost druženja i ugodno ozračje u svladavanju novih znanja i vještina za uspješno uključivanje u suvremeno društvo i ostvarivala ulogu informacijskog, medijskog i komunikacijskog središta škole. 

preskoči na navigaciju