preskoči na sadržaj

Osnovna škola Augusta Cesarca Krapina

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 6. 2011.

Ukupno: 404268
Ovaj mjesec: 592
Ovaj tjedan: 244
Himna škole

Himna naše škole

Koliko je sati?
Oglasna ploča

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Upoznali smo tradicijska glazbala uz članove Orkestra Ansambla LADO
Autor: Miljenko Ilić, 2. 4. 2019.

U petak, 29. ožujka, u školi smo ugostili članove Orkestra Ansamba LADO -  g. Alana Kanskog, voditelja Orkestra i g. Stjepana Večkovića, glazbenika solista. Poznati multiinstrumentalisti Ansambla održali su za učenike 7. razreda glazbenu radionicu upoznavanja i sviranja tradicijskih glazbala te na vrlo zanimljiv i kreativan način prikazali bogatu hrvatsku baštinu. Radionica je osmišljena i ostvarena suradnjom školske knjižničarke, učiteljice Glazbene kulture i Ansambla LADO.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl koji ove godine obilježava 70. godina djelovanja. Osnovan je sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine dobio je mnoge nagrade i priznanja.

Ansambl LADO nije samo plesni ansambl. Uz plesne, vokalne i vokalno-instrumentalne koncerte, samostalne koncerte održavaju i Ladarice, Vokalisti Ansambla LADO i Orkestar Ansambla LADO.

Orkestar Ansambla sastavljen je od četrnaest glazbenika - multiinstrumentalista koji sviraju gotovo sva tradicijska glazbala koja postoje na ovim prostorima i sudjeluje na svim koncertima ansambla.*

Glazbenici su u radionici upoznali učenike s brojnim tradicijskim glazbalima od cimbala uobičajenog za sjeverozapadnu Hrvatsku, tambura (bisernice, brača, bugarije, čela), bajsa do mandolina koje predstavljaju glazbenu tradiciju dijela jadranskog područja. Prikazali su i diple, jedinku, dvojnice, trojku, četvorku, sluškinju, strančicu, rog, okarinu, trstenice, gunge, diple bez mješine, šurle, malu i veliku sopilu, lijericu, lončani bas (prdu),  glazbala s mješinama – hercegovački mih, dalmatinski mih, istarski mih, četveroglasne dude, peteroglasne (podravske) dude i gajde. Uz upoznavanje jednostavnih, starih i zaboravljenih glazbala, saznali su i kako i od kojih ih materijala pronađenih u prirodi mogu samostalno izraditi.

Slušajući i upoznajući tradicijska glazbala susret je brzo protekao. Završio je velikim pljeskom glazbenicima kao zahvala na lijepo i ugodno druženje.

 

Pripremila knjižničarka

 

*Dio teksta preuzet s http://www.lado.hr/

 

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju