preskoči na sadržaj

Osnovna škola Augusta Cesarca Krapina

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 6. 2011.

Ukupno: 361161
Ovaj mjesec: 2725
Ovaj tjedan: 864
Himna škole

Himna naše škole

Koliko je sati?
Oglasna ploča

Objavljeni vremenici pisanih provjera za drugo polugodište

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Upoznali smo tradicijska glazbala uz članove Orkestra Ansambla LADO
Autor: Miljenko Ilić, 2. 4. 2019.

U petak, 29. ožujka, u školi smo ugostili članove Orkestra Ansamba LADO -  g. Alana Kanskog, voditelja Orkestra i g. Stjepana Večkovića, glazbenika solista. Poznati multiinstrumentalisti Ansambla održali su za učenike 7. razreda glazbenu radionicu upoznavanja i sviranja tradicijskih glazbala te na vrlo zanimljiv i kreativan način prikazali bogatu hrvatsku baštinu. Radionica je osmišljena i ostvarena suradnjom školske knjižničarke, učiteljice Glazbene kulture i Ansambla LADO.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl koji ove godine obilježava 70. godina djelovanja. Osnovan je sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine dobio je mnoge nagrade i priznanja.

Ansambl LADO nije samo plesni ansambl. Uz plesne, vokalne i vokalno-instrumentalne koncerte, samostalne koncerte održavaju i Ladarice, Vokalisti Ansambla LADO i Orkestar Ansambla LADO.

Orkestar Ansambla sastavljen je od četrnaest glazbenika - multiinstrumentalista koji sviraju gotovo sva tradicijska glazbala koja postoje na ovim prostorima i sudjeluje na svim koncertima ansambla.*

Glazbenici su u radionici upoznali učenike s brojnim tradicijskim glazbalima od cimbala uobičajenog za sjeverozapadnu Hrvatsku, tambura (bisernice, brača, bugarije, čela), bajsa do mandolina koje predstavljaju glazbenu tradiciju dijela jadranskog područja. Prikazali su i diple, jedinku, dvojnice, trojku, četvorku, sluškinju, strančicu, rog, okarinu, trstenice, gunge, diple bez mješine, šurle, malu i veliku sopilu, lijericu, lončani bas (prdu),  glazbala s mješinama – hercegovački mih, dalmatinski mih, istarski mih, četveroglasne dude, peteroglasne (podravske) dude i gajde. Uz upoznavanje jednostavnih, starih i zaboravljenih glazbala, saznali su i kako i od kojih ih materijala pronađenih u prirodi mogu samostalno izraditi.

Slušajući i upoznajući tradicijska glazbala susret je brzo protekao. Završio je velikim pljeskom glazbenicima kao zahvala na lijepo i ugodno druženje.

 

Pripremila knjižničarka

 

*Dio teksta preuzet s http://www.lado.hr/

 

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju